Oman talouden suunnittelu on osa arkipäivää meillä kaikilla. Suunnittelemalla omaa talouttasi pidät tulosi ja menosi tasapainossa. Se tuo myös vakautta ja turvaa tulevaisuutta ajatellessa. Oman talouden suunnittelu eläkepäiviä varten kannattaa siis aloittaa ajoissa.
Meillä kaikilla on joka kuussa toistuvia maksuja, jotka on pakko maksaa. Usein nämä maksut pysyvät samana, mutta tulot eläkkeelle jäädessä pienenevät. Myös aiemmin otettuja lainoja voi joutua maksamaan pitkään. Usein tällöin joutuukin pohtimaan, mikä on tärkeintä ja mistä taas voi luopua.
1. ASKEL
Tarkista rahatilanteesi. Selvitä ensin omat tulosi, jotta näet paljonko voit käyttää rahaa velkaantumatta. Tuloja ovat esimerkiksi palkka, eläke, osingot, vuokratulot, asumistuki ja muut tuet.
Pidä kirjaa kaikista menoistasi. Näitä ovat esimerkiksi asumiskulut, laskut, ruoka, lääkkeet ja muut ostokset. Kirjaa menot ylös päivittäin tai viikoittain, jottei mikään unohdu. Muista merkitä myös velat mukaan. Tulojen ja menojen kirjaamiseen löytyy useita apuvälineitä, mutta myös kynä ja paperi riittävät. Kuun lopussa tarkista onko tili plussalla vai miinuksella.
Rahatilanne kannattaa tarkistaa myös muutamalta edelliseltä kuukaudelta saadaksesi hyvän kokonaiskuvan. Menot ja tulot on helpointa katsoa omasta verkkopankista. Ruokakauppojen kanta-asiakkaiden sovelluksista voit tarkistaa, mitä ostoksia olet tehnyt kunkin ketjun kaupoissa.
2. ASKEL
Tee taloussuunnitelma. Suunnitellessasi seuraavien kuukausien taloussuunnitelmaa, käytä rahatilanteen tarkistamista hyväksesi. Suunnitelmaan tekoon löytyy valmiita pohjia, Penno-sovellus. Suunnitelman voi yhtä hyvin tehdä paperillekin. Pääasia, että suunnittelee omaa rahakäyttöä ja se tulee näkyväksi.
Budjetoimalla jaat rahasi etukäteen. Voit päättää, mihin rahasi käytät eurolleen. Tämä auttaa myös muistamaan eräpäivät ja varautumaan maksuihin. Lisää ensin tulot ja sitten suunnittele menot.
Lisää ainakin joka kuukausi toistuvat menot. Näitä ovat esimerkiksi asunnon vuokra tai vastike, puhelinlasku, suoratoistopalvelut, säännöllisesti ostettavat lääkkeet, pankkipalvelut, velan maksu ja kiinteä vesimaksu. nämä ovat yleensä melko kiinteitä ja ennakoitavia menoja.
Säännölliset menot, joissa on pidempi laskutusväli, kannattaa kokonais- summa jakaa jokaiselle kuukaudelle ja laittaa se summa sivuun laskun maksamista varten. Näitä voivat olla esimerkiksi sähkölasku, kotivakuutus ja kulutuksen mukaan laskutettava vesimaksu.
Arvioi ruokamenot. Paljonko käytät kuukaudessa keskimäärin ruokaan? Voit jakaa ruokamenot ruokaostoksiin ja ravintolakäynteihin.
Lopuksi muut menot. Näitä ovat esimerkiksi harrastukset, vaatteet, bussiliput tai autoilun kulut, hygieniatuotteet.
Kilpailuta sopimuksesi. Kilpailuta aika ajoin sähkö- puhelin ja vakuutussopimukset. Näin voit säästää tuntuvan summan vuosittain.
Käytä osa tuloista säästöjen kartuttamiseen. Niistä on hyötyä yllättävissä hankinnoissa tai elämäntilanteissa. Lisää budjettiin joka kuukaudelle oma rivi myös säästöön jäävälle summalle ja siirrä se suoraan erilliselle säästötilille. Pienikin säästäminen auttaa yllättävien tilanteiden varalle. Voit myös säästää vaikkapa matkailuun tai toteuttaaksesi jonkin haaveen. Säästäminen kannattaa myös tuleviin remontteihin.
Ovatko kuukauden tulot suuremmat kuin menot? Lisää yli jäävä summan esimerkiksi säästöihin. Mikäli menot ovat suuremmat kuin tulot, pysähdy miettimään. Mistä voit säästää, jotta et elä yli varojesi? Laskut täytyy maksaa ajallaan ja lainarahalla eläminen tulee kalliiksi. Siksi on parempi karsia menoistaan, kuin yrittää paikata talouttaan pikavipillä. Keskustele maksujen tärkeysjärjestyksestä läheisen kanssa. Tee konkreettisia tavoitteita säästämisen suhteen.
Tarkista aina välillä, miten hyvin olet pysynyt tekemässäsi budjetissa. Tee tarvittaessa muutoksia budjettiisi tai siihen, mihin rahasi käytät. Tee vuoden lopussa vuosiyhteenveto ja arvioi koko vuoden onnistumista.
3. ASKEL
Pohdi ja puntaroi. Lisää liikkumavaraa talouteen saat joko hankkimalla enemmän rahaa tai tyytymällä vähempään kulutukseen. Kumpi tuntuu itsellesi luontevammalta? Oletko pohtinut taloudellista pärjäämistäsi, mikäli jäät yksin. Muista myös nauttia elämästä ja tee säästöillä itsellesi hyvää.
Artikkelin pohjana on käytetty Marttojen Omat rahat- sivustoa.