Eläkkeelle jäätyäni minulle esitettiin kahdenlaisia kysymyksiä. Moni kysyi, muutanko paikkakunnalle, jossa lapseni perhe asuu tai muutanko pienempään asuntoon. Kysyin ihmeissäni, mihin minä kotoani muuttaisin.
Eläkkeelle siirtyminen ei välttämättä aiheuta mitään muutosta asumiseen, jos kaikki muut elämisen edellytykset ovat kunnossa. Paikkakuntaa työn perässä vaihtanut saattaa miettiä työuran päättyessä, mikä minua tälle paikkakunnalle liittää. Joitakin vetää puoleensa entinen kotiseutu, toiset haaveilevat vapaa-ajan asunnolle muuttamista. Moni saattaa kokea muuttaa lähemmäksi lapsia. Taustalla on vanha sanonta, siellä koti, missä sydän.
Pohdinnan paikka
Oli muuton syy mikä tahansa, se on ison pohdinnan paikka. Samalla muuttuvat sosiaaliset suhteet ja koko päivittäinen elämä. Myös uuden asuinpaikan erilaisten palvelujen saatavuutta joutuu miettimään.
Vaikka eläkkeellä jäisi asumaan entiseen asuntoon, tulee uutta ajateltavaa, oli sitten parisuhteessa tai yksin asuva. Omakotitalon asukkaat miettivät jaksamista ja intoa kiinteistön ja puutarhan hoitoon. Se saattaa olla syy vaihtaa helpompaan asumismuotoon. Yksin asuvan asumiskustannukset vievät ison osan tuloista ja siksi asuntoasioiden pohdinta on sitäkin tärkeämpää.
Asumisratkaisujen arviointi on kuin aarrekartan tekemistä, millaisia asioita liitän omaan hyvään asumiseeni. Kodin merkityskin muuttuu, kun eläkeläisenä vietän kotona enemmän aikaa. Asunko itseäni varten vai rakennanko asumista myös läheisten ihmissuhteiden näkökulmasta. Yksin asuvalle tai pariskunnalle riittää pienikin kerrostaloasunto. Jos lapset asuvat muualla, niin vierailujen järjestäminen kaksiossa on erilaista kuin ennen isossa omakotitalossa.
Putki- ja muut remontit ovat suomalaisen asumisen tätä päivää. Miten näihin osaa varautua? Putki- tai julkisivuremontit ovat isoja investointeja. Näistä voi tulla yllättäviä lisäkustannuksia asumismenoihin.
Esteettömyyden ajatusleikki
Kun jalka vielä nousee ja käsi ylettää, ei kodin esteettömyyteen tarvitse kiinnittää huomioita. Esimerkiksi kerrostalon portailla voi olla kahtalainen merkitys. Kun äitini yli 70-vuotiaana muutti hissittömään pienkerrostaloon, portaitten kävely edisti hänen toimintakykyään. Terveyshaitan ei kuitenkaan tarvitse olla kovinkaan suuri, kun portaista tulee este.
Asumisen ajatusleikkinä voisi olla, että kuvittelet itsesi pyörätuoliin ja liikut kodissasi ja arvioit, mikä toimii ja mikä ei. Onko asunto useammassa kerroksessa? Millainen on kylpyhuoneen varustetaso ja sijainti? Onko talossa hissiä? Kodin esteettömyydessä on isoja ja pieniä asioita. Isot asiat, kuten kerrokset, portaat ja keittiöremontit kannattaa pohtia ennakkoon. Arjen sujuvuutta parantavia asioita voi korjailla matkan varrella pienillä muutoksilla.
Lähiympäristön arvo
Autoilevana ei ole merkitystä matkalla marketiin. Kun arkielämä rakentuu entistä enemmän kodin ympärille, lähiympäristön merkitys korostuu. Pääseekö kätevästi luontoon, kävellen ruokakauppaan tai harrastamaan? Ikkunanäkymällä on merkitystä sille, joka viettää paljon aikaa kotona. Hyvinvointiin vaikuttaa, mitä ikkunasta näkyy, kun juot aamukahvia tai vietät iltaa.
Ikääntyminen saattaa valitettavasti merkitä myös luopumista. Ei ole olemassa sääntöä, milloin on oikea aika esimerkiksi myydä kesämökki. Lähes 90-vuotias ystäväni mietti parhaillaan, ettei ennen niin rakas kesämökki tuota enää samaa iloa. Sen sijaan hän haluaa keskittyä maalaamiseen, jonka aloitti eläkkeelle jäätyään.