Hyvät voinnit! Eteläkarjalaiset toivottavat näin toisilleen erotessaan. Mitä hyvät voinnit mahtaisivat tarkoittaa sinulle?
Työaikana arkeni oli kiireistä, ja oman hyvinvoinnin hoito jäi välillä toissijaiseksi. Eläkkeelle jäädessä tuli olo, että nyt on aikaa ja mahdollisuutta korjata tilannetta. Mietin oman hyvinvoinnin kokonaisuuttani: mitkä osa-alueet ovat kunnossa ja millä alueilla on ehkä parantamisen tarvetta. Hyvinvointi on laaja kokonaisuus. Fyysiseen hyvinvointiin kuuluvat terveys, liikunta ja ravitsemus. Henkinen hyvinvointi kattaa ihmissuhteet, harrastukset ja mielekkään tekemisen.
Omalla työterveyshuollollani on hyvä käytäntö, jossa eläkkeelle jäävällä on mahdollisuus keskustella työterveyshoitajan kanssa omasta hyvinvoinnistaan. Tällainen mahdollisuus kannattaa käyttää hyväksi. Laboratoriotulosten ja painoindeksin lisäksi keskustelimme, miltä eläkkeelle jääminen tuntuu, miten huolehdin hyvinvoinnistani, mitä elämään tulee työn tilalle ja mistä löydän elämäni merkitykset.
Motivaation lähteillä
Hyvinvoivat ja aktiiviset ihmiset jatkavat virkeää elämäänsä todennäköisesti myös eläkkeellä. Mutta mistä inspiraatiota alakuloisille ja väsyneille sohvaperunoille? Mistä motivaatiota, jos on jo eläkkeelle jäädessä erilaisia vaivoja ja nivelrikko vihloo polvessa?
Motivaatio itsestä huolehtimiseen ja hyvään oloon syntyy yleensä jostain omasta itsestä lähtevästä tarpeesta tai toiveesta. Heräte liikkumiseen saattaa viritä vaikka siitä, kun jäät toiseksi, kun teräsvaarit ja -rouvat painelevat sauvakävelyllä iloisesti ohi. Eräs ystäväni havahtui miettimään, miten hän jaksaa leikkiä ja telmiä pienen lapsenlapsen kanssa. Toinen pohti vapaaehtoistoimintaa suunnitellessaan, jaksaako työntää vanhusta pyörätuolissa. Kesämökillä ja puutarhassa puuhastelu vaatii myös kuntoa. Tai vaikkapa lempimekkoon mahtuminen kiinnostaa!
Oma motivaationi kunnon ylläpitämiseen löytyi matkailuharrastuksesta. Vedän matkalaukkua perässäni ja minun pitää pystyä nousemaan laukun kanssa junaan ja lentokoneeseen. Laukku pitää vielä saada ylös hyllylle niin, ettei se putoa kanssamatkustajan päähän. Tällä hetkellä se vielä onnistuu, mutta tulevaisuuden eteen on tehtävä töitä. Voimaa ja lihaskuntoa tarvitaan.
Kaverituen merkitystä ei voi liikaa korostaa. Kun olen vain itseni kanssa sopinut lähteväni vaikkapa kuntosalille, voin sen kevyesti peruuttaa. Mutta kun se on sovittu porukalla, lähteminen on itsestään selvyys. Liikkumisen ohessa vaihdetaan ajatuksia ja virkistytään.
Onni on hyvä mieli
Elämä ei ole pelkkää kuntoilua. Se on myös pieniä ihania nautintoja, hyvää ruokaa, juomaa ja seuraa. Tämän päivän eläkeläisistä puhutaan ns. märkänä sukupolvena, joka on tottunut käyttämään alkoholia. Lasillinen viiniä kruunaa hyvän aterian. Tutkimusten mukaan alkoholin käyttö voi kuitenkin eläkkeelle jäädessä lisääntyä. Tissuttelu voi huomaamatta muuttua jokapäiväiseksi tottumukseksi, kun aamulla ei enää ole kiire töihin ja jos ei muutenkaan ole mitään innostavaa tiedossa. Oma suhde alkoholiin on syytä tunnistaa.
Työssä ollessa monet nauttivat säännöllisestä ja terveellisestä työpaikkaruokailusta. Eläkkeellä voi varsinkin yksinasuvan ruokahuolto yksipuolistua kahviksi ja voileiviksi. Jos ruuanlaitto vain itselle ei innosta, löytyy erilaisia kimpparuokailumahdollisuuksia, eläkeläisten lounaita ja ruuanlaitto- ja leivontakursseja. Ystäväporukan ruokapiirissä yhdistyvät hyvä ruoka ja keskustelut menneestä ja tulevasta. Piiristä lähtiessä maha on täysi ja olo kuin uudesti syntynyt.