Asuminen -ikoni

Miten haluaisin asua?

Ikääntyvät ihmiset voivat omilla valinnoillaan varautua vanhuuteen ja varmistaa siten itselleen turvallisen ja mielekkään vanhuuden. Iän karttuessa on jokaisen hyvä pysähtyä miettimään, missä ja miten haluan tulevaisuudessa asua.

Ikääntyneet ovat hyvin monimuotoinen ryhmä, myös asumismieltymystensä suhteen. Ikääntyneiden keskuudessa asumiseen liittyvät tarpeet ja toiveet vaihtelevat monen tekijän, kuten varallisuuden, olemassa olevan turvaverkon ja toimintakyvyn mukaan. Elämäntilanne ja asumiseen liittyvät toiveet sekä tarpeet voivat muuttua iän myötä.

Asumisen toiveet vaihtelevat

Ikäasumisen suunnittelemisessa on hyvä keskittyä uhkakuvien sijasta toiveisiin ja unelmiin, olivatpa toiveet suuria tai pieniä. Toiveet ja unelmat ovat yksilöllisiä, kuten myös ratkaisut.

Monet haluavat asua edelleen omassa tutussa kodissaan. Toiset haluavat etsiä uuteen elämän tilanteeseen sopivampaa kotia. Voi olla, että uusi sijainti, asumismuoto, runsaampi palvelutarjonta jne. toimivat paremmin uudessa arjessa ja edistävät hyvinvointia ikääntyessä. Mikä on sinun ratkaisusi, miten haluat ikääntyessäsi asua?

Toiselle on tärkeää kulttuuri palveluiden läheisyys ja asunto valitaan sen perusteella. Toiselle taas riittävä teknologia tuo kulttuuripalvelut käytettäväksi ja asunnon sijainti ei ole palveluista riippuvainen.

Omien unelmien tarkastelulla pääset asumisen ennakoinnissa alkuun. Mitä aikaisemmin aloitat toiveiden kartoittamisen, sitä enemmän sinulle jää aikaa pohtia niiden toteuttamista juuri sinulle sopivalla tavalla.

Vanhempi pariskunta pihalla piknikillä. Kuvituskuva.

”Muutin Joensuuhun kerrostaloon toiselta paikkakunnalta. Lapset asuvat Lempäälässä, ja sinne muutto on jatkossa yksi vaihtoehto. Ystävien kanssa on kuitenkin tarkoitus lähteä myös tutustumaan eri puolille yhteisöllisen asumisen ratkaisuihin – pitkällä tähtäimellä ajatuksella, voisimmeko itse panna pystyyn oman ”asumisyksikön” ja mitä se vaatisi. Aloitamme kiertueen kesällä!”

”Nykyinen asunto on ollut kotini jo yli 40 vuotta. En lähtisi siitä enää muualle. Kotiin on tehty muutoksia, tukikahvoja lisätty ja portaisiin on asennettu tuolihissi. Tässä on hyvä olla. Ympäristö miellyttää, luonto on lähellä. Koen oloni turvalliseksi. Haluan asua tässä niin kauan kuin mahdollista.”

Ikäystävällinen koti ja unelmieni asunto

Vanhustenviikon 2024 teemapäivä Ikäystävällinen koti innosti Syystien palvelukeskuksessa keskustelemaan unelmien kodista. Keskustelemassa oli 5 rouvaa, noin 75–85-vuotiaita. Kaikki asuvat tällä hetkellä yksin.

Kiitos Syystien palvelukeskus sekä ohjaaja Lotta Seabrook, kun toimititte iäkkäiden omia ajatuksia aiheesta.

”Pieni asunto riittää minulle. Siivottavaa on vähemmän. Tärkeää on, että palvelut ovat lähellä.”

”Voi hankkia omaan kotiini palveluita lisää, kun niitä tarvitsen. Nyt minulla käy vaan siivooja.”

Ikäystävällisellä asuinalueella kauppapalvelut ovat rollaattorimatkan päässä. Myös muiden hyvinvointipalveluiden, kirjaston ja terveyspalveluiden olisi tärkeää sijaita lähellä. Monissa asuinyhteisöissä on yhteiskäyttöautoja, joiden avulla voidaan järjestää kimppakyytejä. Arkea sujuvoittaa helppokäyttöinen julkinen liikenne.

”Mietin asuinpaikkaa siten, että palvelut (kaupat, terveyskeskus ym.) olisivat lähellä ja helposti, esteettömästi saavutettavissa. Taloyhtiössä on hissi ja liikkuminen esteetöntä.”

Minä olen 72v ja mieheni 68v. Olemme olleet naimisissa 45v ja olemme lapsettomia

Yhteisölliset tilat sekä puistomainen esteetön piha tarjoavat yhteisöllistä tekemistä. Digitaalinen infotaulu mahdollistaa asukkaiden keskinäisen viestinnän ja yhteiskäyttölaitteet tekevät harrastamisesta edullisempaa, kun poraa, ompelukonetta tai muita laitteita ei tarvitse itse ostaa.

”Asumme nyt 2-kerroksisessa paritalossa, jossa on oma piha hoidettavana lumi- ym. töineen. Minä haluaisin jo muuttaa helpompaan asumismuotoon esim. kerrostaloon (senioritaloon), mutta mieheni ei halua, koska siellä ei ole tiloja hänen käsityö- ym. vastaaville harrastuksilleen ja hänen paljoille työkaluilleen sekä mittalaitteilleen”

Vanha ja nuori nainen istuvat juttelemassa penkillä kerrostalon pihalla.

Toiveet asuinympäristön suhteen

Sen lisäksi, että asunto on sinulle sopiva, kannattaa pohtia myös toiveita ympäristön suhteen. Koti jatkuu seinien ulkopuolella.

Onko sinulle tärkeät palvelut lähellä? Onko lähiympäristössä turvallista liikkua ja onko se viihtyisä? Jos tarvitset julkista liikennettä, kuinka se toimii? Tukeeko ympäristö sinun näköistä ikääntymistä ja mahdollistaako se sen?

”Olen jo muuttanut omakotitalosta hissillä varustettuun kerrostaloon hyvien julkisten palvelujen lähelle.”

Toiveista on hyvä jatkaa tavoitteisiin; toiveita voi toteuttaa eri tavoin mahdollisuuksien mukaan. Esim. luonnonläheisyys voi merkitä toiselle lenkkipolkua lähimetsässä ja toiselle riittää tilava parveke, jossa voi kasvattaa yrttejä.