Vapauteen kannattaa valmistautua

Eläkkeelle siirryttäessä on huolehdittava siitä, että tuntee kuuluvansa johonkin ja löytää hyvää seuraa. ”Uudesta elämänvaiheesta nauttiminen vaatii sitä, että uskaltaudun yhä uudelleen uusiin tilanteisiin ja oppimaan uutta”, sanoo Pirkko Kasanen.

Pirkko Kasanen ei ollut vielä varsinaisesti valmistautumassa eläkepäiviin, kun hän jo havahtui kahteen tärkeään asiaan. Ensimmäinen niistä oli yhteisöllisyyden merkitys. ”Asuimme mieheni kanssa Barcelonassa syksyt useiden vuosien ajan ja silloinen yhteisömme koostui mieheni kollegoista. Nautimme elämästämme niin paljon, että pohdimme voisiko sitä jatkaa sittenkin, kun työt eivät enää sinne vie. Silloin emme enää kuuluisi tuohon ihanaan yhteisöön. Olisiko sitten enää niin hienoa olla siellä?”

Pirkko ja hänen miehensä huomasivat, että oma yhteisö on tärkeä asia paitsi vieraassa maassa, myös täällä kotona. ”Eläkkeelle siirryttäessä työyhteisöt jäävät enemmän tai vähemmän pois kuvioista, joten jotenkin on huolehdittava siitä, että tuntee kuuluvansa johonkin ja löytää hyvää seuraa”, hän sanoo.

Valmistautuminen uuteen elämänvaiheeseen

Toinenkin oivallus löytyi Barcelonassa asuessa. ”Joustava yrittäjyyteni tarkoitti käytännössä sitä, että työntäyteisten jaksojen väliin mahtui enemmän hiljaista aikaa kuin aikaisemmin Suomessa. Aloin miettiä, mitä sellaista olen halunnut tehdä, mihin ei ole ollut tarpeeksi aikaa. Näin löysin kirjoittamisen. Ymmärsin, että tarvitsen sellaista tekemistä, josta nautin ja joka tuo elämään uutta merkitystä. Lisäksi sain siitä ainesta uuteen identiteettiini – olen kirjailija!”

”Ymmärsin, että tarvitsen sellaista tekemistä, josta nautin ja joka tuo elämään uutta merkitystä.”

Pirkko alkoi kehitellä kirjaa ensin yhteisöllisyyden näkökulmasta, mutta ymmärsi pian, että oikeastaan kysymys on laajemmin uuteen elämänvaiheeseen valmistautumisesta. Pirkon pian valmistuva kirja on suunnattu ihmisille, jotka ovat jäämässä tai äskettäin jääneet eläkkeelle. ”Heillä on haaveita ja odotuksia uuden vapauden käytöstä, mutta myös huolia esimerkiksi yhteisön ja identiteetin tai merkityksellisen ajankulun osalta. Itsehän kuulun myös kohderyhmään.”

Pirkko on huomannut, että vanhuuteen varautumisen tapoja on monia: ”Yksi muuttaa asumisyhteisöön tai senioritaloon jo pitkälti ennen eläkeikää. Toinen huomaa asumisen hankaluudet vasta rollaattorin kanssa taiteillessaan. Joku on säästänyt rahaa hyvän ja pahan päivän varalle tai hankkinut lisäeläkkeen, toinen yllättyy aidosti tulojen pienentyessä.” Myös eläkeläisiä on moneksi. ”On elämänsä puitteet mullistaneita vapaudesta nauttijoita, enää ”vain” 100-prosenttista työaikaa tekeviä ja rauhallisesti harrastuksiin panostavia ihmisiä”, Pirkko kuvailee. Yhteistä kaikille on kuitenkin tarve elää mielekästä ja merkityksellistä elämää eläkkeelläkin.

Järjestä aikaa ystäville ja itsellesi

Olemassa olevat ihmissuhteet, kuten perhe, ystävät ja työelämässä tai harrastuksissa kertyneet kaveripiirit, ovat Pirkon mukaan todella arvokkaita. Näistä ihmissuhteista kannattaa pitää kiinni. ”Jos kiireiset ajat ovat etäännyttäneet vanhoista ystävistä, kannattaa harkita tapaamisten järjestämistä. Kahdestaan kahville tai porukalla lenkille. Jos homma onnistuu, siitä voi kehittää perinteen: kukin vuorollaan järjestää jotain.”

Toisaalta jos vanhat ihmissuhteet ovat jostain syystä hiipuneet, voi eläkeiässä hyvin saada vielä uusiakin ystäviä. ”Helpointa se on ehkä uusien merkityksellisten asioiden puitteissa tai hauskoissa harrastuksissa. Uusia ystävyyksiä haettaessa on tärkeää, että kaikki osapuolet ovat avoimia uusille tuttavuuksille. Kovin vakiintuneisiin vanhoihin porukoihin on vaikeampi päästä mukaan missään iässä.” Pirkko suosittelee hakeutumaan tilanteisiin, jossa kaikki muutkin ovat uusia tai irti peruskuvioistaan. Silloin tutustuminen ja uusien ystävyyksien syntyminen on usein helpompaa.

Enemmän kuin pelkkä titteli

Yhteisön lisäksi eläkeikää lähestyessä myös oma identiteetti voi muotoutua uusiksi. Jos työ on määrittänyt hyvin vahvasti omaa minuutta, voi eläkkeelle jäämisestä syntyä identiteettikriisi. ”Tämä on huoli, jonka monet ovat maininneet. Jollekin kyseessä on iso tuska, toiselle ei niinkään. Entinen elämä on tietysti osa meitä, vaikka jäämmekin eläkkeelle, joten osa identiteetistä on sitä, mitä on aikaisemmista asemista ja kokemuksista kertynyt.”

”Identiteetti on tarina, ei yksittäinen titteli.”

Pirkon mukaan identiteetti on pikemminkin tarina kuin yksittäinen titteli. Suurempi merkitys on sillä, miten itse ajattelee oman identiteettinsä silloin, kun kukaan ei ole titteliä tiedustelemassa. ”Tähän tarkoitukseen kehitinkin Vanheneminen.fi -sivustolle Merkitys ja tarkoitus -työvälineen. Ajattelen, että identiteetti muotoutuu sitä mukaa, kun löytyy myös elämän merkityksellisyys.”

Pirkko näkee eläkeiän ennen muuta vapauden aikana. Uuteen elämänvaiheeseen kannattaa valmistautua etukäteen ja ottaa siitä sitten kaikki ilo irti. ”Nyt kun olet vapaa, elä hyvä ihminen uusi, mainio jakso elämääsi!”

Pirkko Kasanen on tietokirjailija ja konsultti, joka on kehittänyt Vanheneminen.fi -sivustolle työvälineet Merkitys ja tarkoitus sekä Odotukset eläkeiässä. Pirkon kirja Valmistaudu vapauteen julkaistaan alkuvuodesta 2021.